Sortides Escolars

Delta de l'Ebre

Temps de Terra

ESCOLARS
IMG_1767

DELTA DE L’EBRE

Presentació d’intencions 

Aquesta activitat està orientada amb el fet que l’alimentació del món occidental depèn del petroli i les centrals nuclears.

 • -Del petroli depenen els cultius: tractors, helicòpters i avionetes per als tractaments químics, recol·lectoresi mitjans de transport
 • -De les centrals nuclears depenen, les granges, els molins, els centres de processament i distribució, les refineries de petroli i complexos químics…

Si fallen el petroli o les nuclears seria complicat alimentar a la gent de les grans ciutats.

I també de qué l’arròs és el principal aliment de la humanitat, tant pel volum de consum, com pels seus saludables valors nutritius, com per la seva fàcil conservació i transport.

Amb aquests arguments com a fons es posen en marxa unes determinades visites i activitats en les quals d’una manera divertida i apta per tots es realitzen una sèrie de distretes activitats durant les quals s’obtenen els necessaris coneixements per cultivar i elaborar arròs sense necessitat de cap màquina ni cap producte químic. Manualment i fent servir senzills aparells que ens podem construir nosaltres mateixos.

L’activitat

Les visites estan estructurades de la següent manera:

Introducció: Presentació dels objectius que es pretenen assolir, l’organització i el  desenvolupament de la jornada.  Depenent de la quantitat de nens que ens visitin durant la jornada el grup es dividirà en la proporció que creguin els monitors per a poder oferir una atenció més adequada  als  nens, que aniran seguint les activitats programades. 

Les activitats principals són el cultiu i elaboració tradicional de l’arròs, i un campionat de bitlles. Depenent de l’edat i l’època es poden realitzar altres activitats relacionades amb les tradicions del Delta.

Les visites principals són a un arrossar ecològic i tradicional, on es realitzen una part important de les activitats, a la desembocadura de l’Ebre, a una reserva ornitològica, i a la zona de la Tancada, Trabucador i Badia dels Alfacs. (En les activitats de mig dia no es poden assolir totes aquestes visites, i se’n té que descartar alguna)

TEMPS DE TERRA

Qui som

TEMPS DE TERRA són la gent que estan desenvolupant un projecte agrícola i ramader molt especial a la finca del Cabiscol. Des d’aquest retir natural, poblat d’animals i de plantes, pretenen donar al món el fruit del seu treball i de la seva passió, sense presses, sense alteració dels ritmes naturals; respectant el cicle de la vida, una vida que atén amb calma als processos de maduració de les plantes i a les necessitats específiques dels animals. www.tempsdeterra.com

DELTAPOLET és una empresa familiar de servei de guia i activitats tradicionals , que durant dècades s’ha dedicat a recuperar i difondre la cultura i tradicions del Delta de l’Ebre. www.deltapolet.com

Junts hem creat un grup de gent que compartim la mateixa filosofia d’entendre la terra i les seves arrels, especialitzat amb educació ambiental i amb l’objectiu de poder oferir a les escoles  jornades que puguin ajudar als alumnes a conèixer millor la nostra terra i els sabers de la seva gent.

Presentació d’intencions

En aquest Projecte treballem amb la natura com la nostra aula per aprendre, i els animals són els grans aliats.

La mateixa vall és una ferramenta educativa, per tant fem un combinat de visita + taller  on els nens siguin els protagonistes. Proporcionant a l’alumnat els coneixements i les eines per  aprendre a habitar-lo, a respectar-lo i a millorar-lo.

Primaria

La Visita

MATÍ

 • Trobada al pàrquing e introducció.
 • Esmorzar En una de les zones de pícnic que la vall del Cabiscol té habilitades a l’efecte.
 • Continuem visita pels diferents espais de la finca. 
 • Tallers adaptats a les edats i circumstàncies del moment

Dinar als llocs habilitats per fer-ho.

TARDE

 • -Joc lliure
 • -Anem a l’hort a fer de pagesos

Secundaria

Introducció:
 • -Presentació dels objectius que es pretenen assolir
 • -Desenvolupament de la jornada.
 • -Depenent de la quantitat de nens que ens visitin durant la jornada el grup es dividirà en la proporció que creguin els monitors per a poder oferir una atenció més adequada als nens, que aniran seguint les activitats programades.
Esmorzar i Dinar:

En una de les zones de pícnic que la vall del Cabiscol té habilitades a l’efecte.

Visita a la vall i tallers adaptats

El nombre d’alumnes per a cada activitat serà màxim de 25. Si es supera el nombre total ja es farien les distribucions adients.

 • -Fem melmelades amb fruits de la vall, elaboració i degustació si escau.
 • -Som neolítics, descobrim com els nostres avantpassats decoraven les parets   amb pintures rupestres.
 • -Fem de pastors, amb un ramat de bous descobrirem la importància del   pastoreig per a el manteniment del sotabosc. “Nois de més edat”
 • -Fem de forners, ens endinsarem en el món de la manipulació del blat per fer el nostre propi pa en forns de llenya. 
 • -Ens apropem al mon de l’horta,  des de com fem germinar una llavor  i   posterior ubicació a la nostra horta.
 • -Fem camí, farem per la serra del Montsià una trobada i interpretació de   rastres, diferents plantes del nostre territori i jugarem una mica amb   l’orientació.
 • -Fem de margenadors, arranjament de diferents màrgens com a tasca de   manteniment de la Vall del Cabiscol. “Nois de més edat”

Preus

Entrada finca, visita guiada adaptada a les edats dels alumnes i tallers.

 • Entrada i activitats: 12 eur./nen (NO INCLOU IVA) 
 • Dinar a la Vall de cabiscol amb servei de restaurant 7,50 eur./nen

Per al professorat acompanyat el dinar serà gratuït Cal  confirmar  3 dies   abans per preparar al cuiner i demés  tasques.

Si no es vol contractar el servei de restaurant, es pot portar el pícnic i menjar-lo als llocs habilitats per fer-ho

 • -La  forma  de  pagament és amb metàl·lic o amb xec bancari entregat el mateix dia de l’excursió.
 • -El preu d’aquest servei està ajustat per a què a la finca es puguin mantenir les instal·lacions de manera òptima per poder fer les activitats i per a què els monitors encarregats de l’activitat, puguin rebre unes retribucions ètiques i dignes.

Mencions

A l’hora del dinar els nois estaran baix la responsabilitat dels mestres acompanyants.

La divisió del grup per fer les activitats serà decisió dels monitors i anirà en funció de la quantitat i condicions dels participants així com altres factors a tenir en compte com la metereologia, la dieta dels animals, etc.

Depenen del temps que ens marquen els nois, les circumstàncies pròpies de la vall o factors meteorològics les activitats poden canviar d’ordre, suprimir-se o canviar-se per altres més adecuades.

Cal confirmació del nombre de nens 2 dies abans almenys

Back To Top