Sortides Escolars

Delta de l'Ebre

Temps de Terra

IMG_1858 (Copiar)
SISCO_PIRATA (Copiar)

DELTA DE L’EBRE

Presentació d’intencions 

Aquesta activitat està orientada amb el fet que l’alimentació del món occidental depèn del petroli i les centrals nuclears. Del petroli depenen els cultius: tractors, helicòpters i avionetes per als tractaments químics, recol·lectores, camions… i de les centrals nuclears depenen, les granges, els molins, els centres de processament i distribució, les refineries de petroli i complexos químics… Si fallen el petroli o les nuclears seria complicat alimentar a la gent de les grans ciutats.

I també de qué l’arròs és el principal aliment de la humanitat, tant pel volum de consum, com pels seus saludables valors nutritius, com per la seva fàcil conservació i transport.

Amb aquests arguments com a fons es posen en marxa unes determinades visites i activitats en les quals d’una manera divertida i apta per tots es realitzen una sèrie de distretes activitats durant les quals s’obtenen els necessaris coneixements per cultivar i elaborar arròs sense necessitat de cap màquina ni cap producte químic. Manualment i fent servir senzills aparells que ens podem construir nosaltres mateixos.

L’activitat

Les visites estan estructurades de la següent manera:

Introducció: Presentació dels objectius que es pretenen assolir, l’organització i el  desenvolupament de la jornada.  Depenent de la quantitat de nens que ens visitin durant la jornada el grup es dividirà en la proporció que creguin els monitors per a poder oferir una atenció més adequada  als  nens, que aniran seguint les activitats programades. 

Les activitats principals són el cultiu i elaboració tradicional de l’arròs, i un campionat de bitlles. Depenent de l’edat i l’època es poden realitzar altres activitats relacionades amb les tradicions del Delta.

Les visites principals són a un arrossar ecològic i tradicional, on es realitzen una part important de les activitats, a la desembocadura de l’Ebre, a una reserva ornitològica, i a la zona de la Tancada, Trabucador i Badia dels Alfacs. (En les activitats de mig dia no es poden assolir totes aquestes visites, i se’n té que descartar alguna)

TEMPS DE TERRA

TEMPS DE TERRA són la gent que estan desenvolupant un projecte agrícola i ramader molt especial a la finca del Cabiscol, pretenen donar al món el fruit del seu treball i de la seva passió, sense presses, sense alteració dels ritmes naturals; respectant el cicle de la vida que atén amb calma als processos de maduració de les plantes i a les necessitats específiques dels animals.

Junts hem creat VIU LO TERRENO, un grup de gent que compartim la mateixa filosofia d’entendre la terra i les seves arrels, especialitzat amb educació ambiental i amb l’objectiu de poder oferir a les escoles jornades que puguin ajudar als alumnes a conèixer millor la nostra terra i els sabers de la seva gent

Presentació d’intencions

En aquest Projecte treballem amb la natura com la nostra aula per aprendre, i els animals són els grans aliats. 

La mateixa vall és una ferramenta educativa, per tant fem un combinat de visita + taller on els nens siguin els protagonistes. 

La Visita

Les visites a la vall estan estructurades de la següent manera:

Introducció: Presentació dels objectius que es pretenen assolir, l’organització i el desenvolupament de la jornada. Depenent de la quantitat de nens que ens visitin durant la jornada el grup es dividirà en la proporció que creguin els monitors per a poder oferir una atenció més adequada als nens, que aniran seguint les activitats programades.

Esmorzar En una de les zones de pícnic que la vall del Cabiscol té habilitades a l’efecte.

Visita per la vall per conèixer els animals i les plantes que la formen, transmetent els valors i el compromís com a éssers vius que són amb la terra i els seus fruits, apropant-los al coneixement dels conreus de la comarca, i a com l’home transforma els productes de la terra per derivar-los cap al consum humà i animal. Durant la visita s’aniran realitzant tasques pròpies de la vall “fer de grangers, recollir els ous del nostre galliner,  fer de pagès i altres tasques”, tot incidint en la millora del seu entorn per fer-ne un ús sostenible i creant un ambient propici i interactiu amb teatralització de totes les activitats, amb personatges que hi viuen a la vall, a càrrec dels monitors.

Dinar als llocs habilitats per fer-ho.

Tallers adaptats a les edats dels alumnes per a què puguin aprendre feines manuals pròpies de la vida a la vall.

Personatges: El pagès, el vaquer, lo pastor, l’artesana, el pirata, el follet de la vall… 

Una jornada que los xiquets no oblidaràn

Back To Top